3 tips voor elke beginnende fotograaf

3 tips voor elke beginnende fotograaf

19 februari 2019 0 Door Simon

Fotografie is mijn hobby en allergrootste passie. Ik vind niks leuker dan er op uit trekken met mijn camera, om de wereld om me heen vast te leggen in foto’s. Laatst vroeg een collega mij om wat tips hoe hij zelf kon beginnen met fotograferen en ik ging eens na wat ik voor tips voor hem had. Dat bleken er een hele hoop, en die wil ik in deze blog met jullie delen.

1. Je apparatuur is je grootste vriend.

Fotografie staat of valt met de juiste apparatuur. Als fotograaf wil je de werkelijkheid of je blikveld in een foto vangen.  Jij ziet iets moois en stelt je lens zo in dat de foto zo wordt als dat jij dat wilt. Je apparatuur stelt je instaat te spelen met belichting, warmte van de kleur en focuspunt. Hoe zonde zou het zijn als je apparatuur niet alles kan wat jij wil! Als je apparatuur een belemmering vormt voor jouw creatieve oog. Daarom raadt ik beginnende fotografen aan niet te besparen op hun (eerste) apparatuur. Ook al is dat een flinke investering, hij betaalt zich meer dan dubbel terug! Ook is een goede SD kaart essentieel. Kies voor een geschikte opslaggrootte, zo voorkom je dat je camera vol raakt. Koop ook een extra SD kaart om je foto’s op te bewaren als Back-up. Want je foto’s zijn je trots als fotograaf, die wil je niet kwijtraken.

2. Wees niet bang te experimenteren

Mijn collega die wou beginnen met fotograferen vroeg mij ook waar ik mijn inspiratie vandaan haalde. Hij wilde graag fotograferen, maar wist niet wat hij dan wilde vastleggen. Ik gaf hem als tip hier niet zo zwaar over te denken en gewoon te beginnen. Neem je camera mee en trek er op uit! Wees als beginneling niet perfectionistisch: je zult gewoon vlieguren moeten maken. Dus maak gewoon eens 50 foto’s op een middag, en kijk achteraf wat je mooi vindt of wat juist niet.  Waar ben je tevreden mee, en wat wil je volgende keer anders doen? Pas door het te doen kun je het leren! Wees niet bang om te experimenteren en schiet die camera lekker vol.

3. Laat je inspireren door andere fotografen

Als je wat meer ervaring hebt en beter weet wat je mooi vindt kun je naar het werk van andere fotografen gaan kijken om inspiratie op te doen.  Want uiteindelijk is fotografie een hobby die je goed kan delen. Bezoek exposities, praat met andere fotografen en kijk naar vakbladen of online op blogs, forums en persoonlijke websites. Elke fotograaf heeft zijn eigen stijl van fotograferen en het is ontzettend leerzaam om te zien hoe anderen het doen. Soms kan een kleine verandering in techniek een groot effect hebben op je foto’s. Zo kreeg ik zelf eens de tip meer te experimenteren met het focuspunt van mijn foto’s’, en sindsdien zijn mijn foto’s veel dynamischer.

Ik hoop dat ik je met deze tips een beetje op weg heb geholpen. Fotografie is een ontzettend leuke hobby, dus aarzel niet om ook te beginnen!