3 tips voor een ontspannen & leuk familieweekend

3 tips voor een ontspannen & leuk familieweekend

12 februari 2019 0 Door Simon

Over 3 maanden is het weer zover: ons jaarlijkse familieweekend! We zijn een grote familie met een drukke agenda. Maar elk jaar gaan we met z’n allen een weekend weg om even heerlijk bij te praten. Veel mensen zullen zich in mij herkennen als ik zeg dat ik deels naar dit weekend uit kijk, maar er ook deels tegenop zie. Want het is natuurlijk hartstikke gezellig zo een weekend met familie, maar het levert ook de nodige stress op. Vooral als je zoals ik de verantwoordelijkheid hebt het weekend te organiseren. In deze blogs geef ik 3 tips hoe je je het beste voorbereidt op je familieweekend.

1. Kies de geschikte locatie

Vraag 1 is bijna altijd waar gaan we het weekend houden? Dit kan op allerlei plekken. Als je familie niet zo groot is kan het natuurlijk bij een van jullie thuis. Voordeel is dan dat je zeker weet dat het een fijne accommodatie is, nadeel is dat het de host meer stress oplevert dan als je ergens een accommodatie huurt. Het is in dat geval belangrijk om duidelijke afspraken te maken en de host goed te ondersteunen. Alternatief is accommodatie huren. Dan krijgt het weekend wel een hoger prijskaartje, maar daarmee koop je ook het gemak van een eindschoonmaak en eventuele extra’s zoals een zwembad voor de kinderen.

2. Kies een leuke activiteit

Het is natuurlijk hartstikke leuk om gewoon heel het weekend samen te zijn, te kletsen en bijvoorbeeld wat spelletjes te doen. Maar het weekend krijgt nog extra glans als je een leuke activiteit voorbereid! Dit kan van alles zijn, afhankelijk van jouw familie en jullie interesses. Ikzelf merk dat een activiteit de sfeer nog gezelliger maakt, het ijs lekker breekt en iedereen er altijd erg enthousiast over is. Voorbeelden uit onze familie zijn een speurtocht, kookworkshop of een Sloep huren. Vooral dat laatste was erg leuk, wat is er nou gezelliger dan met je familie lekker in een bootje op het water te zijn?

3. Laat iedereen lekker zijn eigen ding doen

Op een familieweekend is het hartstikke gezellig om met zijn allen samen te zijn. Maar soms voelt dat ook een beetje als op elkaars lip zitten. Moedig mensen daarom aan soms even een momentje voor zichzelf te nemen.  Bij onze familieweekenden noemen we dat keuzevrijheid. Na een drukke week wil je in je weekend soms even helemaal niks, ook tijdens een familieweekend ben je soms even toe aan een momentje voor jezelf. Je hoeft niet heel het weekend alles met elkaar te doen. Geef mensen de keuze wat zij op dat moment het liefste doen: met de groep mee naar het zwembad, of bijvoorbeeld lekker even met iemand een stukje wandelen. Juist in kleinere groepjes ontstaan soms persoonlijke gesprekken. 

Maar het belangrijkste: geniet en ontspan! Je zult zien dat het uiteindelijk hartstikke leuk wordt.