Hybrid cloud een mooie tussenoplossing

Hybrid cloud een mooie tussenoplossing

19 november 2018 0 Door Simon

Als je nog niet in de cloud werkt dan zal je aankomende periode toch wel voor dat vraagstuk komen te staan. Je maakt je bedrijf daar namelijk aanzienlijk flexibeler mee en ook je medewerkers zullen er blij mee zijn omdat ze makkelijker in staat zijn om op andere plekken en andere tijden te werken. Ook wordt je IT omgeving veel flexibeler en kun je makkelijker meebewegen met de snelle IT ontwikkelingen die op dit moment zijn. Als je je gaat verdiepen in het overgaan naar de cloud dan zul je zien dat er drie varianten zijn. Public cloud, private cloud en de hybrid cloud. In dit blog vertellen we daar inhoudelijk meer over.

Welke cloud variant is geschikt voor mij?

Afhankelijk van je behoefte kies je een cloudvariant die daar goed op aansluit. Kleinere bedrijven komen vaak op public cloud uit. Dit is meer de standaard oplossing. Je maakt hierbij van een algemene cloud omgeving waar je een afgeschermd stuk op hebt. Je hebt een aantal standaard oplossingen zoals het regelen van autorisaties en dergelijke. Met deze standaard oplossingen komen grotere bedrijven vaak niet uit de voeten. Deze kiezen daarom veel vaker voor een private cloud omgeving. Dit is een maatwerk cloud omgeving speciaal voor één bedrijf gemaakt en volledig op maat gemaakt op basis van de behoefte van dat bedrijf. Onderscheid zit nog of je het beheer zelf doet of uitbesteed aan een specialistische IT partij. Het spreekt voor zich dat de investering bij deze oplossing vele malen groter is dan bij een public cloud oplossing. Als laatste is er nog een tussenvariant. Als je met public cloud niet uit de voeten komt en een private cloud een te grote investering is dan heb je de hybrid cloud. Dit is een tussenvariant waarbij je van de voordelen van beiden varianten gebruik kunt maken.

De overige voordelen van werken in de cloud

We hebben al heel wat voordelen benoemd. Namelijk dat je IT omgeving veel flexibeler is. Met werken in de cloud heb je alleen internet nodig om bij je werkplek te kunnen komen. Tijds- en plaatsonafhankelijk werken is daarmee veel makkelijker geworden. Ook is je IT omgeving makkelijker te ontwikkelen en te veranderen. Als je bedrijf sterk groeit bijvoorbeeld is dat een groot voordeel. Daarnaast eist jong talent steeds meer dat ze flexibel zijn in het invullen van een werktijden en willen ze meer zelf kunnen bepalen waar ze hun werk doen. Met een cloudomgeving is dit makkelijk te realiseren waardoor je jong talent gemakkelijker aan je kunt binden.