Tas: je koopt hem natuurlijk op internet

Tas: je koopt hem natuurlijk op internet

17 januari 2019 0 Door Simon

Een tas, je kunt eigenlijk niet zonder. Dat wist de meest primitieve mens al. Zij maakten hun tas natuurlijk zelf en het was toen vooral de bedoeling dat het praktisch was. Van mode had die mens natuurlijk nog geen kaas gegeten. Want een tas behoort tegenwoordig tot de mode accessoires. Natuurlijk moet hij ook wel praktisch zijn, maar voor veel moderne mensen is dat niet de hoogste eis. De primitieve mens had ook niet zoveel keus als wij dat hebben. Ze joegen op dieren en met wat er overbleef van de huid moesten ze het vaak maar doen. Wij kunnen internet op en daar opent zich een omvangrijke keuze. Want tassen zijn er in alle soorten en maten. Een dier opjagen zal best inspannend zijn geweest, maar kiezen tussen vele duizenden tassen is ook geen sinecure. En een keuze moet je maken, want een tas heb je gewoon nodig.

De tas: een lange geschiedenis

Tassen zijn vermoedelijk al zo oud als de mens zelf. We namen namelijk graag onze eigen spulletjes mee. Vroeger zwierf de mens veel rond dus het was noodzakelijk om iets te hebben om de, overigens weinige, spullen te vervoeren. Die tassen zijn niet meer terug te vinden omdat ze gemaakt werden van vergankelijk materiaal. Maar op oude afbeeldingen zijn nog wel voorbeelden van die tassen te zien. Ze lijken op buidels die over de schouders mee werden vervoerd. Vanaf 1600 kwam de voorloper van de handtas in zwang. Ze werden toen alleen maar gebruikt door vrouwen uit gegoede kringen. Mannen begonnen zakken te gebruiken in hun kleding die in die tijd werden ontworpen. De eerste echte tas werd de reticule genoemd. Ze werden met een koord of ketting gedragen en met de hand gemaakt van textiel. Na de Industriële revolutie ging men ook experimenteren met ander materiaal. Al die tassen waren trouwens nog best klein. Pas veel later kwamen ook de grotere tassen op de markt.

Modeaccessoire

Tassen waren vooral een nuttig gebruiksvoorwerp. Ze zagen er best leuk uit, maar niemand dacht nog aan een tas als aan een modeaccessoire. Dat zie je in de laatste jaren echt veel meer. Een tas hoort net zo goed bij je outfit te passen als je schoenen. Gelukkig heb je tegenwoordig onnoemelijk veel keuzes. Struin het internet maar eens af. Je zult talloze tassen vinden die bij elk stuk van je garderobe zouden kunnen passen. Jij hoeft alleen nog maar iets uit te kiezen naar je smaak. En dat is natuurlijk geen straf. Tijd voor een leuke tas!