Zie je door de VGA kabels het bos niet meer?

Zie je door de VGA kabels het bos niet meer?

14 november 2018 0 Door Simon

Heel vroeger, toen computers en schermen nog veel wogen en veel ruimte in beslag namen, en een vaste plek hadden op een bureau, was een beeldsignaal maken nog een heus gedoe. Omdat de computers zelf apart waren van de beeldschermen, was er veel nodig om de signalen van de computer op het beeld te krijgen. Een hele berg chips en verschillende kabels waarvan niemand echt nog begreep wat ze precies deden. Gelukkig kwam daar al snel verandering in

Video Graphics Array

In 1987 werd de VGA kabel geïntroduceerd. Deze verving alle benodigde chips door één enkele chip die beeldsignaal kon maken, en ondersteunde resoluties tot wel 640×480. Al gauw werd dit een mooi nieuw gebied voor ontwikkeling, en kwamen er videokaarten en schermen die meer pixels konden tonen, van 800×600 tot 1600×1200.

Het principe van de VGA kabel is gebaseerd op analoge aansturing met behulp van verschillende kleuren. Rood, groen en blauw; de welbekende RGB, die nog steeds wordt gebruikt als standaard uitgangspunt voor bijvoorbeeld het bewerken van foto’s in Photoshop, maar ook apps als Instagram en speciale bewerkingsapps. Er werden aan het begin zo’n 16 kleuren met het systeem ondersteund, dat liep op naar 256 en inmiddels ligt dit getal een stuk hoger. Vergeleken met compositie (de drie kleuren kabels in rood, wit en geel die de kinderen altijd zo leuk vonden om in de juiste poort te doen totdat er magisch iets op het beeldscherm verscheen), is RBG een stuk handiger omdat er veel hogere resoluties haalbaar zijn.

Nieuwe ontwikkelingen

De technologie blijft natuurlijk eindeloos groeien, met name op het gebied van pc’s en laptops, hun beeldkwaliteit en grafische kaarten, en natuurlijk het streven naar zo min mogelijk kabels (alles moet draadloos en draagbaar tegenwoordig: televisies, computers, muizen, zelfs oordopjes!). Toch blijft tot op de dag van vandaag de VGA de standaard, die door elke PC wordt ondersteund.

Hierdoor is de VGA eigenlijk het uitgangspunt voor veel andere soorten kabels om signalen om te zetten, bijvoorbeeld naar DVI, HDMI of DisplayPort. Omdat de HDMI kabel inmiddels ook zijn plekje wel heeft veroverd in de wereld va de kabels komen voornamelijk VGA naar HDMI kabels erg veel voor; deze zijn op veel plekken te krijgen voor maar zo’n 20 euro. Er zijn hiervoor gewone kabels te koop, speciale extra lange kabels, maar ook adapters die het allemaal juist zo klein mogelijk houden. Zo zie je maar: voor elke nieuwe behoefte is een nieuwe kabel, maar we komen altijd weer terug bij VGA.